środa, 1 sierpnia 2012

Leczo węgierskie

Poznaj historię leczo - potrawy godnej polecenia na każdy mroźny jesienny i zimowy dobry obiad.


Kraj pochodzenia potrawy: Węgry

Czas przygotowania: od 40 do 60 minut

Oryginalna nazwa potrawy: Lecsó
 Nazwa w innych krajach:
- angielski: Lecho, [ˈlɛʧoː] "LETCH-oh"
- węgierski: Lecsó [ˈlɛʧoː]
- czeski i słowacki: Lečo,
- niemiecki: Letscho
- polski: Leczo
- ukraiński Лечо, Lečo

Czym jest leczo węgierskie?


Leczo jest to węgierskie ragout warzywne lub warzywno-mięsne.
Jego najważniejsze składniki to: zielone i czerwone papryki, pomidory, cebula, smalec, sól, cukier oraz ostra czerwona papryka, która na Węgrzech używana jest w wielu daniach.

Cebula i papryka są zazwyczaj smażone na smalcu, słoninie lub oleju słonecznikowym. Czosnek może być tradycyjnym składnikiem. Leczo jest również uważane za tradycyjne jedzenie w Czechach, na Słowacji, w Chorwacji, a także jest bardzo powszechne w Polsce, Austrii i Izraelu.


Większość węgierskich przepisów na leczo poleca zastosować najłagodniejszy wariant węgierskiej papryki tzw. hungarian wax pepper, które są dostępne w sezonie sierpień-październik. Zdjęcie poniżej:

  










Sezon ten jest również w przypadku pomidorów polowych uważany w najlepszym. Inne przepisy sugerują użycie jako alternatywnej papryki bell pepper i banana pepper, przedstawionych poniżej:
Źródło zdjęć: http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_wax_pepper, http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_pepper, http://en.wikipedia.org/wiki/Banana_pepper



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz