wtorek, 31 lipca 2012

Przepis na leczo

Najlepszy pod słońcem przepis na leczo mojej mamy: z papryki, cukinii, pomidorów i kiełbasy.


Czego potrzebujemy, by przygotować leczo?

  • 3 duże papryki: 2 czerwone i 1 żółtą
  • 1 dużą cukinię
  • 1 długą kiełbasę, albo 2 krótkie kiełbasy
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego

Realizujemy przepis na leczo, czyli krok po kroku, by przygotować najlepsze leczo pod słońcem:


1. Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy do momenty, gdy zrobi się złocista.
2. Kroimy kiełbasę w kostkę i dorzucamy do cebuli.
3. Resztę warzyw kroimy. Paprykę kroimy w małe paseczki. 
4. Cukinii nie obieramy. Jeśli jest młoda to również nie wydrążamy pestek. Jeśli jest dojrzała to musimy pestki wydrążyć.Następnie kroimy w dużą kostkę. 
5. Do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy warzywa oraz przyprawy i kilka minut dusimy na średnim ogniu. Następnie dodajemy 5 pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego.
6. Gotujemy bez przykrycia aż cukinia będzie miękka ok. 20 min.
7. Sos już na pewno wyparował, więc czas na spróbowanie. Pod koniec możemy dorzucić przypraw, jeśli smak jest mało wyraźny.

Sprawdź również wpis: Historia leczo.

Autor zdjęcia: "Lecso" by K. Lastochka at en.wikipedia - Transferred from en.wikipedia; transferred to Commons by User:Logan using CommonsHelper.. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lecso.JPG#mediaviewer/File:Lecso.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz