niedziela, 29 lipca 2012

Przepis na dobry, pyszny, domowy rosół z kury

Jak przygotować dobry, pyszny, domowy rosół pod słońcem, czyli przepis na rosół z kury.



Liczy się tylko co wchodzi w jego skład, ale również w jakiej kolejności wrzucimy składniki.

Jakie są składniki rosołu z kury?


  • 2 duże uda z kurczaka
  • warzywa rosołowe: 3 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, por, kawałek kapusty, cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaków.
  • przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 3 listki liścia laurowego, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczkę suszonego majeranku.

Jak przygotować najlepszy rosół, czyli przepis na rosół z kurczaka:


1. Myjemy udka z kurczaka. Obieramy marchewki, pietruszki, por i ziemniaki. Nie obieram cebuli, ponieważ dzięki nieobranej cebuli rosół ma piękny złocisty kolor.
2. Bierzemy największy garnek jaki mamy. Wlewamy około 2 litrów wody. Do garnka wkładamy umyte uda z kurczaka.
3. Dorzucamy wszystkie przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 3 listki liścia laurowego, szczypta soli (ilość soli ciężko określić, ponieważ sól jest czasami bardziej słona, a czasami mniej), szczypta pieprzu, łyżeczkę suszonego majeranku.
4. Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin. Uwaga: nie ściągamy szumowin.
5. Po 2 godzinach dorzucamy do rosoły warzywa: 3 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, por, kawałek kapusty, cebula5 średniej wielkości ziemniaków, 4 ziemniaki.
6. Gotujemy kolejne 40 minut.
7. Sprawdzamy smak rosoły np. czy jest dość słony. Jeśli nie jest to musimy go dosolić, jeśli smak nam odpowiada to możemy wyłączyć gaz.

Następnie: wyjmujemy z rosołu warzywa i mięso i przecedzamy go przez sito, tak by było klarowne i nie miało żadnych niepotrzebnych fragmentów warzyw lub mięsa.

Potem: gotujemy w osobnym garnku cieniutkie kluski. Po ugotowaniu klusek rosołowych nakładamy je na talerze i zalewamy rosołkiem.

Mniam :)
I jak wam smakuje?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz