sobota, 28 lipca 2012

Nalewka z owoców Goji

Owoce Goji stają się w Polsce coraz bardziej popularne, dlatego polecam zrobienie z nich smacznej nalewki.

Czego potrzebujemy, by zrobić nalewkę z owoców goji? 

  • 5  łyżek stołowych owoców goji 
  • 0,5 litra wódki 

Jak przygotować nalewkę z owoców goji?


Po pierwsze, suszone owoce goji należy zalać odpowiednią ilością wody, tak by pokryła ich powierzchnię. Następnie odstawić do nasączenia na noc.

Rano, całą zawartość zalewamy 0,5l wódki, a na końcu całość przelewamy do słoika.

Nalewka musi stać 2 miesiące.
Codziennie należy ją potrząsać.

Po tym czasie nalewka z owoców goji nabierze pięknego koloru, cudownego smaku i intensywnego aromatu. Na dowód proszę spojrzeć na poniższe zdjęcie:


Jakie właściwości mają owoce goji?


Podobno owoce goji to najzdrowsze owoce świata :)
  • Zapobiegają starzeniu się, ponieważ zawierają mnóstwo substancji takich jak: 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.
  • Poza tym zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).
  • Pomagają leczyć patogeniczne stany serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
  • Wzmacniają stawy, kości, system odpornościowy, wpływają na zrzucenie wagi, spowalniają procesy starzenia, poprawiają wzrok.

Do czego jeszcze możemy wykorzystać owoce goji?


Owoce goji mogą nam posłużyć również jako smaczny dodatek do: ciast np. ciasta z kruszonką lub sernika, ciastek, przygotowywania muesli lub otrębów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz