niedziela, 16 maja 2010

Jedzenie na stres


Każdy ma swoją ulubioną potrawę, która przynosi ulgę:
* pieczeń i ziemniaki z sosem
* stek z grilla w ciepłą, kojącą noc
* czekolada
* lody
* prażona kukurydza
* hot dog z musztardą

Zwróć uwagę na to jak szybko jedzenie przywołuje pewne wspomnienia i uczucia. Struktura pożywienia wywołuje określone emocje. Potrawy o słodkiej strukturze są kojące, gdyż łatwo się je przełyka i nie trzeba ich mocno żuć. Niektórzy nazywają je "pożywieniem opiekuńczym". Jedzenie chrupkie- jak kukurydza czy orzeszki pozwala nam wyładować energię.

Badania kliniczne udowodniły, że słodycze i skrobia mają kojący wpływ na mózg. Dzieje się tak dlatego, że zwiększają one poziom serotoniny, substancji chemicznej wytwarzanej przez mózg, która działa jako naturalny środek uspokajający. Kiedy więc zmagasz się z wielkim talerzem jedwabistych, śliskich klusek (spokój na talerzu) albo równie kojącym pucharem lodów, leczysz swój stres.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz